Bezlepková diéta – charakteristika a princípy
Bezlepková diéta je v posledných rokoch veľmi populárna. Niektorí ľudia dokonca hovoria, že je módou nejesť lepok. Zistite, o čom tento výživový model naozaj je a komu je určený!
Bezlepková diéta – aké sú jej vlastnosti
Chcete vedieť, čo je to bezlepková diéta ? Bezlepková diéta zahŕňa vylúčenie všetkých produktov, ktoré obsahujú lepok zo stravy. Čo to vlastne je bezlepková diéta? Ide o komplex rastlinných bielkovín, ktoré sa nachádzajú v obilných zrnách. V kombinácii s vodou dodáva pečivu správnu pevnosť, pružnosť a nadýchanosť. Okrem toho pomáha udržať produkt dlhšie čerstvý.
Lepok má široké využitie v potravinárstve – nájdete ho aj v údeninách, marinádach, pive a mnohých ďalších výrobkoch. Je tiež obsiahnutý v obilninách, ako je pšenica, špalda, raž, jačmeň a ovos (kvôli kontaminácii inými obilninami). Preto by ste ich mali vylúčiť zo svojho jedálnička.
Bezlepková diéta sa môže zdať obmedzujúca. Najdôležitejšie je dobre si naplánovať jedálny lístok, aby boli jednotlivé jedlá dobre vyvážené. Vylúčenie lepku môže byť pre niektorých ľudí celkom problém. Ak však bojujete s nepríjemnými chorobami a bola vám diagnostikovaná celiakia, alergia na lepok alebo sa jednoducho necítite dobre po konzumácii produktov, ktoré ho obsahujú lepok – tento model stravovania môže byť dobrým riešením.
Účinky bezlepkovej diéty
Aké účinky môžete očakávať, ak sa vo vašej kuchyni objaví bezlepková diéta ? Tento výživový model je primárne určený na odstránenie nepríjemných symptómov spojených s neprimeranou reakciou tela na rastlinné bielkoviny. Výberom bezlepkových produktov sa zbavíte bolestí brucha, zvracania, nafukovania a ďalších príznakov, ktoré sa po jeho konzumácii objavia. Mnoho ľudí, ktorí bojujú s vyššie uvedenými nepríjemnosťami, zaznamená po zavedení bezlepkovej diéty do každodenného života výrazné zlepšenie svojej pohody.
Bezlepková diéta – čo jesť
Pri rozhodovaní o zmene stravy by ste mali počítať s tým, že budete musieť vylúčiť niektoré produkty. Zaujíma vás, ako vyzerá bezlepková diéta? Jedálny lístok na každý deň by mal byť naplánovaný veľmi starostlivo. Skontrolujte si, čo môžete jesť a čomu by ste sa pri tomto type diéty mali vyhnúť.
Bezlepková diéta – povolené produkty
Bezlepková diéta je založená na konkrétnych produktoch, ktoré sa oplatí jesť. Čo jesť , aby ste sa cítili lepšie? Položky povolené na bezlepkovej diéte zahŕňajú:
- bezlepkový chlieb (kukuričný, ryžový)
- ryža
- ryžové, kukuričné a cícerové cestoviny
- pohánkové a kukuričné vločky
- zelenina
- strukoviny
- ovocie
- chudé mäso
- mliečne výrobky
- vajcia
- orechy, semienka
- rastlinné oleje
Bezlepková diéta – ktoré výrobky sa neodporúčajú
Bezlepková diéta je eliminačná diéta. To znamená, že určité produkty musia z vášho denného menu zmiznúť. Pri bezlepkovej diéte by ste sa mali vyhnúť potravinám ako:
- tradičný chlieb
- pšeničná, ražná, ovsená a špaldová múka
- jačmenné krúpy, bulgur, krupica, kuskus
- pšeničné, ražné a špaldové cestoviny
- ovsené, jačmenné, špaldové a ražné vločky
- strúhanka
- cukrárske výrobky
Bezlepkové potraviny možno definovať ako výrobky, ktorých obsah lepku nepresahuje 20 mg na kg. Bezlepkové výrobky majú špeciálne označenie v podobe preškrtnutého klasu.
Výrobcovia potravín spĺňajú očakávania zákazníkov. Na pultoch obchodov sa objavuje čoraz viac potravín propagujúcich sa ako bezlepkové. Je však potrebné si uvedomiť, že mnohé z týchto produktov sú vysoko spracované potraviny, ktoré majú veľmi nízku nutričnú hodnotu a sú bez cenných vitamínov a minerálov. Na oplátku v nich nájdete množstvo cukru a iných nepotrebných prídavných látok. Najlepším riešením je pozorne si prečítať etiketu produktu, ktorý sa chystá skončiť vo vašom nákupnom košíku.
Vzorové jedlá na bezlepkovej diéte
Ak zvolíte bezlepkovú diétu, jedálny lístok nemusí byť jednotvárny. Pripraviť si môžete napríklad: pohánkové vločky s tmavou čokoládou, pomarančom a orechmi, krémovú cícerovú polievku s bezlepkovými krutónmi, šalát s ryžou, zeleninou a tuniakom, ryžové vafle s arašidovým maslom, pečené kuracie prsia s avokádom, tvaroh s čučoriedkami a datľami, ryžové rezance s kuracím mäsom a omáčkou z kokosového mlieka. Buďte kreatívni a vytvorte chutné, vyvážené jedlá bohaté na živiny, vitamíny a minerály.
Bezlepková diéta – pre koho je určená
Tento model výživy, aj keď sa stal v posledných rokoch módou, je určený predovšetkým ľuďom trpiacim špecifickými neduhmi. Je vhodný najmä pre ľudí trpiacich celiakiou, alergiou na lepok alebo neceliakálnou citlivosťou na lepok.
Bezlepková diéta a choroby
Celiakia je autoimunitné ochorenie s genetickým základom. Imunitný systém reaguje abnormálne na lepok, ktorý konzumujeme. Táto reakcia je namierená proti vlastným tkanivám tela, najmä v tenkom čreve. Celiakia sa môže vyskytnúť u detí, dospelých aj seniorov. Príznaky sa medzi jednotlivými pacientmi značne líšia. Medzi tie základné patria: bolesti brucha, hnačky, plynatosť, chronická únava, anémia, stomatitída a mnohé iné.
V bežnom jazyku sa alergia na lepok často zamieňa s celiakiou. Ide však o rôzne chorobné entity. Alergia zvyčajne nespôsobuje poškodenie tenkého čreva. Príznaky sa však objavia veľmi rýchlo – od niekoľkých minút až po niekoľko hodín po konzumácii lepku. Môže sa vyskytnúť vracanie, hnačka, problémy s dýchaním, nádcha a žihľavka.
Neceliakálna citlivosť na lepok je ochorenie, o ktorom sa často nehovorí – ide o typ intolerancie lepku. Diagnostikuje sa po odstránení celiakie a alergie na lepok. Napriek absencii diagnostikovanej príčiny pacienti po konzumácii obilných bielkovín pociťujú charakteristické a obťažujúce symptómy. Medzi hlavné príznaky patria: poruchy trávenia, únava, bolesti svalov a kĺbov, dokonca aj necitlivosť končatín.
Bezlepková diéta a nedostatok vitamínov a minerálov
Predtým, ako sa rozhodnete dodržiavať bezlepkovú diétu, stojí za to poradiť sa s lekárom a vykonať príslušné testy. Diskutovaná strava môže viesť k mnohým nedostatkom v tele – vrátane vápnika, zinku, železa, horčíka, medi, selénu, ako aj vitamínu D a vitamínov skupiny B. Skúsený dietológ vám môže pomôcť správne vyvážiť bezlepkovú diétu.
Bezlepková diéta a fyzická aktivita
Vzdať sa lepku by nemalo mať negatívny vplyv na váš športový výkon alebo tréningové ciele. V strave športovca, ale aj v strave amatérov, ktorí športujú rekreačne, je rozhodujúca správne vyvážená strava, ktorá bude zdrojom živín, ale aj vitamínov a minerálov. Vylúčenie lepku neznamená, že svoje telo pripravíte o všetky cenné živiny.
Jednoduchý recept na zdravie a pohodu!
Bezlepková diéta môže pomôcť ľuďom, ktorí po konzumácii lepku pociťujú nepríjemné príznaky. Mala by však byť správne vyvážená, aby telu poskytla všetky potrebné živiny. Zdravá strava v kombinácii s cvičením je najlepším receptom na skvelú pohodu a zdravie.
Pridaj komentár